Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reportage: Vad säger fysioterapeuten om träning vid artros?

Två personer varav en Andrea Dell'Isola som tar emot pris under en konferens.
Andrea Dell'Isola (till höger i bild) tar emot priset ”paper of the year” från Osteoarthritis and Cartilage Open vid OARSI 2022. Artikeln handlade om artros och multisjuklighet.

Här följer andra delen av vår intervju med Andrea Dell'Isola, fysioterapeut och docent vid Lunds universitet.

Om du ännu inte läst första delen hittar du den här! Länken som går till artrosportalen öppnas i en ny flik.

Det sägs ofta att träning är bra för personer som drabbats av artros. Men, finns det någon form av träning som är bättre eller sämre för personer med artros?
Det är svårt att svara på om någon form av träning skulle vara bättre, det varierar från person till person. Vad som däremot framkommit är att forskare inte hittat någon form av träning som generellt sett är dålig för leden. För att kunna fortsätta med den träning en själv föredrar kan det vara en god idé att rådfråga en fysioterapeut om hjälp för att hitta rätt nivå och kanske anpassa träningen på ett sätt som optimerar den. ”Det är okej att det gör ont i samband med träning och ett tag efter, huvudsaken är att det inte gör ont i flera dagar efter för då medför det en längre paus från träningen vilket många gånger är början på en ond spiral där träningstillfällena blir färre och färre och smärtan värre och värre,” menar Andrea. 

Något som också är bra att tänka på är att ett träningstillfälle kan vara mer än bara rörelse. Att rådfråga en fysioterapeut om hur en träningsform kan anpassas för att kunna fortsätta med det en själv föredrar är viktigt av flera anledningar. Inte bara för att det troligtvis ökar chansen till att personen faktiskt kommer fortsätta med träningen och därmed få ut allt vad det innebär i fysisk aktivitet, utan också för att det är viktigt för den psykiska hälsan. Träning bidrar till god psykisk hälsa och kan minska risken för att drabbas av t.ex. depression. För många är det också en social aktivitet och även av den anledningen är det viktigt att försöka bibehålla träningen.  

Då och då får vi frågor om hur kyla och värme kan hjälpa den som drabbats av artros. 
Både värme och kyla inom rimliga gränser kan fungera smärtlindrande för den som har ont i en led. Värme ökar blodcirkulationen och mjukar upp stela leder vilket bidrar till att smärtan tillfälligt känns mindre och kyla har en ”bedövande” effekt som också bidrar till tillfällig smärtlindring. Det är alltså fullt möjligt att både basta och ta ett kallt bad, förutsatt att det är något du själv uppskattar. 

Ibland är det svårt att som patient veta om det är en läkare eller fysioterapeut som kan hjälpa en med artrosbesvär. De två har olika arbetsområden och Andrea berättar att en fysioterapeut framför allt kan hjälpa till med att utvärdera hur sjukdomen påverkar kroppens funktion och personens liv. Finns det ett specifikt problem, t.ex. att gå i trappor, fokuserar fysioterapeuten på att hitta lösningar och strategier genom att ta reda på vilka muskler/leder som behöver förbättras för att minska personens smärta/rörelseinskränkning. 

Till sist ville vi veta om Andrea känner till något tips eller trix som kan hjälpa en person med artros. ”Det är svårt att ge ett generellt tips som fungerar för alla, men något som kan vara bra att tänka på är att det är viktigt att fortsätta vara aktiv även om det kan kännas jobbigt. Genom att byta aktivitet till en mer skonsam under en period kan det på sikt bidra till att du kan återgå till den träningsform du egentligen föredrar, efter att t.ex. ha byggt upp mer stabilitet och styrka kring din artrosdrabbade led” berättar Andrea Dell’Isola.

 

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur du som artrosdrabbad på bästa sätt tar kontakt med en fysioterapeut men vi råder dig att kontakta din vårdcentral som i de flesta fall bör kunna hjälpa dig vidare. Artrosportalen kan dessvärre inte ge individuell rådgivning.